Iva Hédlová - alternativní terapeutka, mistr reiki

VÁNOCE SE BLÍŽÍ - NEPEČENÉ CUKROVÍ - S MANDLEMI

Vánoce se blíží a tak vám snad přijde vhod spousta výborných receptů na nepečené cukroví - najdete zde nepečené dobroty s kokosem, s kakaem, s tvarohem, s ořechy, se sušeným mlékem, s mandlemi, sladké salámy a rolády, nepečené řezy atd. (recepty pochází převážně z webu www.cukrovi.kvalitne.cz)

 

NEPEČENÉ S MANDLEMI

 1. MANDLOVÉ KOSTIČKY:

250 g jemně ml. mandlí, 250 g ml. cukru, 1 vejce, 1 žloutek. 
Poleva: 2 bílky, 140 g ml. cukru, 1 lžička van. cukru – vše vyšlehat. Vejce a žloutek třeme s cukrem do pěny, po částech vmícháme mandle a vypracujeme těsto. Na pocukrovaném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5cm a ostrým nožem rozkrájíme na kostičky. Ty opatrně přendáme na vymazaný plech, potřeme polevou a ve středně horké troubě upečeme.

2. MANDLOVÉ OŘECHY:

500 g ml. ořechů zpracujeme s 250 g ml. cukru, 1 vanilkovým cukrem a 1 bílkem v těsto. Rozdělíme ho na dva díly a do jednoho dílu zapracujeme 1 lžičku kakaa. Do formiček na ořechy vysypaných ml. cukrem vtlačujeme těsto střídavě světlé a tmavé, necháme zaschnout při pokojové teplotě, vyklopíme a bílkem spojujeme k sobě vždy světlý a tmavý. Mezi ně vždy vložíme spařenou oloupanou mandli. Necháme opět zaschnout a pak posypeme ml. cukrem.

3. MANDLOVÝ MARCIPÁN:

150 g krystalového cukru, 250 g jemně ml. mandlí, 1 lžičku citr. šťávy a trochu bílků zpracujeme v měkké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice. Těsně před použitím smícháme se 125 g ml. cukru. Marcipán smíchaný s ml.cukrem rychle vysychá, proto jej připravujeme jen v potřebném množství.

4. MANDLE V ČOKOLÁDĚ:

Spaříme 150 g mandlí, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi opražíme dozlatova. Ve vodní lázni rozehřejeme 150 g čokolády a 50 g ztuženého tuku (můžeme přidat 2 lžíce mandlové tresti). Vmícháme opražené mandle. Lžičkou vykrajujeme malé kousky, klademe je na alobalovou fólii a necháme ztuhnout.

5. MANDLOVÉ HŘÍBEČKY:

120 g moučkového cukru, 1 bílek, 120 g loupaných mletých mandlí. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly. Jeden obarvíme – 50 g strouhané čokolády na vaření. Z bílého těsta tvarujeme nožičky, z tmavého těsta hlavičku hříbku. Slepujeme bílkem. Hříbky stavíme na plech vyložený pečicím papírem a ve slabě vyhřáté troubě sušíme.

6. DOMÁCÍ PRAVÝ MARCIPÁN:

500 g oloupaných mandlí, 15 g oloupaných hořkých mandlí (lze nahradit několika meruňkovými jádry), 500 g moučkového cukru, 1 bílek (nebo 50 g růžové vody, k dostání jen ve větších drogériích). Mandle rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme moučkový cukr, bílek nebo růžovou vodu. Hmotu zpracováváme dostatečně dlouho, pak zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Můžeme ji tvarovat, vyvalovat, obarvit potravinářskými barvami.

7. LEDOVÉ HRUDKY:

250 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce pudinkového prášku, 100 g prosátého kakaa, 200 g mletých mandlí nebo ořechů. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady a mícháme dokud se vše nespojí. Pak směs odstavíme a když začíná tuhnout, děláme malé hrudky, které klademe na tácek vyložený alobalem. Necháme v chladu ztuhnout.

8. MANDLOVÉ KOULE Z NUGÁTU:

250 g nugátu, 75 g hořké čokolády, 25 g tuku, 120 g ořechů nebo mandlí, 3 lžíce rumu, mandle na obalování. Nugát, čokoládu a tuk rozehřejeme ve vodní lázni. Přidáme nasekané ořechy nebo mandle a rum. Z hmoty tvoříme koule a obalujeme je v posekaných a upražených mandlích.

 9. MARCIPÁNOVÉ KOULE:

250 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 1 vanilkový cukr, 1 dl vlažné vody. Tuk necháme rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěného vychladlého tuku nasypeme cukr, sušené mléko, vanilkový cukr, vlažnou vodu a vymícháme na hladkou hmotu. Necháme trochu ztuhnout, pak tvarujeme koule, do každé vložíme oloupanou mandli. Naplněné koule obalujeme v kokosové moučce.

10. ČOKOLÁDOVÉ JITRNIČKY:

100 g čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, 100 g oloupaných mandlí, 1 lžíce pikantního džemu, 2 bílky, mletá skořice, mletý hřebíček. Čokoládu i mandle nastrouháme, spojíme s cukrem, džemem, vidličkou našlehaným bílkem a kořením. Důkladně propracujeme a tvarujeme jitničky. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a na koncích propíchneme krátkými špejličkami (třeba z párátek). V mírně vyhřáté troubě usušíme.

11. KOŘENĚNÉ OŘECHOVÉ HROMÁDKY:

200 g bílé čokolády, 100 g mandlí, 50 g lískových oříšků, 50 g sezamových semínek, 50 g slunečnicových semínek, 100 g rozinek, 1 lžička mleté skořice a mletého nového koření, 2 lžičky nastrouhané citronové kůry. Oloupané mandle, slunečnice, sezamová semínka a lískové oříšky opražíme na suché teflonové pánvičce. Vychladlá smícháme s kořením, rozinkami, citronovou kůrou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nasypeme do ní připravenou směs a promícháme. Na alobal lžičkou klademe ořechové hromádky a necháme v chladu ztuhnout. Vkládáme do papírových košíčků.

12. NEPEČENÝ ČOKOLÁDOVÝ SALÁM:

120 g moučkového cukru, 1 vejce, 120 g neloupaných mandlí, 100 g čokolády, 100 g loupaných mandlí, 40 g kandovaného ovoce. Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme strouhané neloupané mandle a strouhanou čokoládu, na nudličky nakrájené loupané mandle a pokrájené kandované ovoce. Hmotu v rendlíku zahříváme za stálého míchání až se spojí. Pak na vále, dobře vysypaném cukrem, vyválíme váleček do tvaru salámu. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout a rozležet. Potom krájíme na tenké šikmé plátky.

13. MARCIPÁNOVÉ CUKROVÍ:

250 g moučkového cukru, 250 g oloupaných, jemně nastrouhaných mandlí. Cukr s mandlemi mícháme v kastrolku na mírném ohni tak dlouho, až se hmota spojí a přestane lepit. Přendáme ji na vál a dobře zpracujeme s 50 g moučkového cukru. Modelujeme tvary nebo tvarujeme pomocí formiček. Dáváme je na plech lehce vytřený máslem a ve vlažné troubě sušíme.

14. OPLATKOVÉ FÍKOVÉ ŘEZY:

120 g fíků, 120 g mletých oloupaných mandlí, 120 g moučkového cukru, 2 bílky, 3 dortové, oplatky. Ušleháme z bílků tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Vmícháme drobně nakrájené fíky a mleté mandle. Směsí potřeme oplatky, skládáme na sebe, zabalíme do alobalu a zatížíme. Necháme do druhého dne v chladničce rozležet, pak krájíme na řezy.

15. MANDLOVÉ BRAMBŮRKY:

300 g moučkového cukru, 200 g mandlí, 2 bílky, citronová šťáva nebo rum, kakao nebo čokoláda na obalení. Oloupané mandle nastrouháme a trochu utlučeme, smícháme s cukrem, zvlhčíme citronovou šťávou nebo rumem, spojíme bílky a z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo kakau.

16. MANDLOVÉ PRALINKY:

200 g mléčné nebo horké čokolády, 200 g nasekaných oloupaných mandlí, 4-6 lžic sladkého likéru Baileys (nebo podobný sladký hustý likér). Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nasekané mandle a likér. Hmotu necháme vychladnout, když už neteče, lžičkou klademe na máslem vymazaný pergamenový papír kopečky a necháme v chladničce ztuhnout. Opatrně sejmeme z papíru (pozor, jsou velmi křehké) a vkládáme do papírových košíčků. Skladujeme v chladnu.

 17. PIŠKOTOVÉ PRALINKY S MANDLEMI:

150 g drcených piškotů, 100 g bílé čokolády, 50 g moučkového cukru, 75 g másla, 50 g sekaných mandlí, 1-2 lžíce rumu. Utřeme máslo s cukrem a opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Do krému přimícháme piškoty, mandle a rum. Vypracujeme těsto a necháme vychladit. Z těsta vyválíme plát asi 1,5 cm silný a nakrájíme na kvádříky. Dáme je asi na 2 hodiny do chladničky. Mezitím si připravíme 150 g mléčné čokoládové polevy a kvádříky v ní namáčíme. Ještě vlhké zdobíme kandovaným ovocem a necháme oschnout. 

 18. JABLEČNÉ KULIČKY:

140 g nastrouhaných jablek, 140 g moučkového cukru, 70 g mletých mandlí, 50 g nastrouhané pomerančové kůry, kůru a šťávu z 1/2 citronu. Cukr svaříme s trošičkou vody „na nit“ a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání do husta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých ořeších, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout.

 
 
 
 
 
 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
nacita se...