Iva Hédlová - alternativní terapeutka, mistr reiki

ZELÍ

V zimě babička využívala k vaření zeleninu, kterou šlo snadno uskladnit, takže nebylo například nouze o jídla ze zelí. Na její boršč, plněné zelné závitky, zelný salát, sledě se zelím, pirožky se zelím, zelňačku a především bigos se sjížděla celá rodina. A co v sobě taková hlávka zelí skrývá? Na to se v článku pozorně podíváme.

 

O vitamínu C v zelí asi nemusím moc psát a pokud jde o zelí kysané, kyseliny askorbové je v něm obsaženo opravdu hodně, takže jeho konzumace v zimě podporuje imunitu a pomáhá v boji proti nemocem. Kysanému zelí se v poslední době taktéž přisuzují protirakovinné účinky. V zelí pak můžeme najít vitamíny skupiny B, vitamíny K a E (pomoc proti stárnutí), různé minerály (například draslík a železo) a další prospěšné látky. Šťávu ze zelí doporučují odborníci při nemocech zažívacího traktu (zácpa, průjmová onemocnění, narušená sliznice). Tím ovšem příznivé účinky nekončí. Zelí ulehčuje vykašlávání, pomáhá při močových problémech, s léčbou dny a žlučových kamenů. Dietologové ho doporučují při boji proti nadváze. Konzumace zelí pomáhá při hojení kůže – léčí ekzémy, akné, vyrážky, vředy, rány, bodnutí hmyzem… S těmito problémy pomůžou i obklady ze zelí. Stačí ho rozmixovat s trochou vody, zabalit do hadříku a položit na postižené místo. Nebo přikládat přímo trochu podrcený list (jako se využívá aloe vera). Zelí se doporučuje také při zvýšené únavě, když lidé trpí stresem, depresí a jinými nervovými problémy.

Podtrženo a sečteno: zelí je výborný lék na možné i nemožné nemoci, které se vyskytují především v zimě. Má ovšem i stinné stránky. Některým lidem dělá konzumace syrového zelí problémy. Pro ně je potom lepší jíst zelí kvašené. A sterilizace zelí bohužel snižuje obsah některých vitamínů. Proto bychom v zimě měli sáhnout především po kysaném zelí, které vzniklo mléčným kvašením.

Chtělo by to nějaký recept? Tak proč ne.

Sledě s kysaným zelím
6 filetů ze sledě
1 sklenice mléka
150 g kysaného zelí
dvě malé cibule
1 červená paprika
1 uvařená mrkev
půl lžičky pepře

Na nálev:
4 citróny
1 bobkový list
4 zrníčka hořčice
5 zrníček nového koření

Postup: Sledě naložíme na dvě hodiny do mléka. Zelí posekáme, přidáme nakrájenou cibuli, papriku a mrkev. Kdo chce, a má rád, může přidat nadrobno nasekanou petrželovou nať. Smíchanou zeleninu naklademe na osušené sledě a zamotáme. Aby nám zámotek držel, zajistíme ho párátkem. Vymačkáme citróny a přidáme stejné množství vody. Dáme vařit, vhodíme nálevové koření a povaříme. Zámotky vložíme do sklenice, zalijeme nálevem, zakryjeme a necháme proležet v lednici (nejlépe na tři dny).

Žaneta Neužilová

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)
nacita se...