Iva Hédlová - alternativní terapeutka, mistr reiki

SUŠENÉ OVOCE

Zdroj: freeimages.comSušené ovoce je skvělou alternativou za solené chipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 % vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálů a vlákninu.

 

Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody, již pár kousků dokáže zdravým způsobem zahnat chuť na sladké. Sušené ovoce je výživná sladkost, rychle obnovuje spotřebovanou energii.

Ovoce usušené na sluníčku se jen tak rychle nezkazí, vydrží a zažene mlsnou. To už věděli staří Egypťané a později i Kypřané, Turci a národy žijící na Kavkaze. Sušené ovoce si dopřávali často a s chutí.

Protože sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, je současně přírodním přirozeným projímadlem, a také snižuje riziko nemocí trávícího traktu.

Některé sušené ovoce se upravuje sířením, které vnímavým osobám činí zdravotní obtíže (nadýmání, střevní potíže či bolest hlavy), často i po opláchnutí plodů. Právě díky síření má ovoce pěknou barvu a není příliš scvrklé. Raději jezte tedy sušené ovoce upravené jinou metodou a to bez síření, barvu a chuť hravě předčí sušené ovoce v bio kvalitě.

 

Přehled sušených plodů

Ananas

Ananas je bohatý na vitamin C, kromě toho pomáhá při léčbě otoků a zánětů. Obsahuje zvlášní látku bromelain, kerý pomáhá při štěpení bílkovin a někteří lidé si jej povýšili na všemocného „tukožrouta“. Pokud je ovšem sušený ananas proslazený, není jeho energetická hodnota právě zanedbatelná. Vědci zkoumají pozitivní vliv této látky na imunitní systém a nádory.

Banány

Sušené banány jsou nejenom chutné, ale dokáží zasytit. Obsahují látky, které pomáhají v léčbě poruch trávicího systému.

Broskve

Broskve mají velmi vysoký obsah karotenů činí z broskví (a meruněk) výborný lék na choroby kůže, sliznic a očí zaviněných nedostatkem vitamínu A.

Brusinky

Brusinky chutnají i léčí, je dobré zobat při prevenci a léčbě urologických onemocnění. Sušené jsou chutnější, protože ztrácejí svoji kyselou chuť.

Datle

Sladké datle mají také vyšší počet kalorií, ale kromě toho jsou jim také přičítány afrodisiakální účinky na osoby obou pohlaví.

Fíky

Sušené fíky jsou bohatým zdrojem vápníku. Tento minerál je velmi důležitý pro pevnost kostí. Obsahují ještě více vlákniny než meruňky, najdeme v nich ale i tuk. Fíky zlepšují trávení, mají mírně projímavé a močopudné účinky, pomáhají při kašli a nachlazení. Při jejich konzumaci by ale měli být opatrní zejména diabetici a ti, kteří chtějí zhubnout, fíky totiž mají vysoký obsah cukru a jsou velmi kalorické.

Hrozinky

Liší se chutí i velikostí, záleží na odrůdě. Najdeme v nich velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Dokáží posílit organismus, jsou užitečným pomocníkem při léčbě aterosklerózy, dny a nemocí jater.

Hrušky

Jsou svým vysokým obsahem draslíku a nízkým obsahem sodíku vhodné při onemocněních oběhového systému a ledvin. Jsou vhodné při redukčních dietách. Velmi odvodňují, čehož se dá využít při otocích.

Křížaly

Klasické křížaly – tedy sušená jablka - upravují hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak a přispívají při léčbě žlučníku.

Meruňky

Sušené meruňky řadíme mezi takzvané superpotraviny. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva. Obsahují i vápník, zinek a pět-šestkrát více železa než 100 gramů hovězího masa. Jsou bohaté také na provitamin A, významný pro pokožku a zrak. Najdete v nich vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, ale žádný tuk.

Papája

Papája obsahuje hodně enzymů a je velice sladká. Sladké jsou také sušené banány, zejména pokud jsou dochuceny medem. Mohou nahradit hlavní jídlo – zaženou hlad, ale pozor, je to kalorická bomba.

Švestky

Švestky obsahují v porovnání s ostatními druhy sušeného ovoce nejvíce vlákniny. Zlepšují trávení a pomáhají při zácpě. I když se to nezdá, obsahují jen málo cukru, což je důležité zejména pro obézní lidi. Sušené švestky mají rovněž pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak a zlepšují paměť. Vypeckované navíc svádí k výrobě ještě rafinovanějších sladkých delikates. Zajímavým nápadem je sušená švestka, do které se vloží sloupnutá mandle a navrch se pamlsek namočí v rozehřáté čokoládě. Když není po ruce čokoláda, sušené švestky na pár minut namočíme v rumu.

 

Zdroj: e-mail + dohledáno na http://www.dia-potraviny.cz

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
 
Reklama
Obsah tohoto reklamního panelu nesouvisí přímo s publikovaným článkem.
 
nacita se...