Iva Hédlová - alternativní terapeutka, mistr reiki

METABOLISMUS

MetabolismusPŘEMĚNA LÁTEK A ENERGIE V LIDSKÉM TĚLE - přeměna látek spočívá v těchto dějích:
1. z jednoduchých látek - látky tělu vlastní - vznik stavebních součástí buněk a tkání
2. vytváření látek biologického významu - hormony, enzymy, krevní barvivo ....
3. uvolňování energie
4. ukládání látek do zásoby 

 

PŘEMĚNA LÁTEK = METABOLISMUS

2 složky:

- KATABOLISMUS - štěpení složitých organických látek na jednoduché, E se uvolňuje

- ANABOLISMUS - tvorba složitějších látek z jednoduchých, E se spotřebovává

- nejdůležitější zdroj E - biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku)

Enzymy

- bílkovinné povahy

- účinné katalyzátory (biokatalyzátory)

- nutné pro dílčí metabolické reakce

Pro metabolismus živin platí:

- živiny se mohou navzájem přeměňovat (bílkoviny jsou nezastupitelné - obsahují dusík, který žádná jináživina neobsahuje)

- všechny živiny jsou zdrojem E

- přeměny neprobíhají izolovaně (meziprodukty přeměny jedné živiny důležité pro metabolismus jiných živin)

ŘÍZENÍ METABOLISMU

- v dospělosti - katabolismus a anabolismus v rovnováze

- v období růstu - metabolismus se zvyšuje

- ve stáří - snižuje

řízení - hormonální i nervové

Hormony - zajišťují souhru přeměny látek a činnosti různých tkání

- uplatňuje se při udržení stálého vnitřního prostředí

Nervstvo

- prostřednictvím hormonů, jejichž sekreci řídí (hypotalamo - hypofyzární systém)

- prostřednictvím mediátorů = látky, které se uvolňují na nervových zakončeních

PŘEMĚNA JEDNOTLIVÝCH ŽIVIN

GLUKÓZA

- v krvi - 5,5 mmol/l, po požití potravy se zvyšuje

- nejpohotovější a nejdůležitější zdroj E, E se z ní uvolňuje nejrychleji

- štěpení probíhá:

a/ Anaerobní glykolýza - bez přítomnosti kyslíku - přes několik meziproduktů až na kyselinu mléčnou

b/ Aerobní glykolýza - v přítomnosti kyslíku - produkty CO2 a O2

- některými meziprodukty mohou být i tuky

- glukóza v zásobě - ve formě glykogenu - ukládá se v játrech, kosterním svalstvu

- v případě potřeby se glykogen přeměňuje zpět na glukózu - zajišťuje homeostázu

TUKY

- stavební součást všech buněk (cytoplazma, membrány)

- zásobní látka - vydatný zdroj E

- v krevní plazmě - určité stálé množství tuku - z potravy, ze zásobní tukové tkáně

- neutrální tuky se štěpí na: - glycerol - zužitkován jako glukóza

- mastné kyseliny - štěpí se až na kys. octovou - oxiduje se v Krebsově cyklu na CO2 a H2O

- nadbytečný tuk - zásoby v buňkách tukové tkáně - 10 - 20 % tělesné hmotnosti

BÍLKOVINY

- hlavní stavební součást všech buněk

- štěpení - na aminokyseliny - vstřebávají se

- v krvi - určité množství aminokyselin - pochází z potravy + z vlastních orgánových bílkovin

- aminokyseliny - použity k tvorbě vlastních buněčných bílkovin, k tvorbě enzymů, hormonů

- mohou být zdrojem E, při přeměně se první uvolní aminové skupiny -NH2, zbytek se štěpí na CO2 a H2O

- z -NH2 skupin se v játrech vytváří močovina CO (NH2)2 - vylučuje se močí

- z aminokyselin mohou vznikat cukry, tuky

- bílkoviny se neukládají do zásoby

Bazální metabolismus - látková přeměna potřebná pro udržení života při tělesném

i duševním klidu

SLOŽENÍ POTRAVY

- ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismus

- musí obsahovat - bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální soli a vitamíny

Bílkoviny

- denní příjem bílkovin - 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti (u dospívajících 4 g na 1 kg hmotnosti) - odpovídá úhradě nepostradatelných esenciálních aminokyselin (organismus si je nedokáže vyrobit)

- živočišné bílkoviny jsou výživnější než rostlinné - obsahují esenciální aminokyseliny

- ostatní aminokyseliny - organismus si je sám vytvoří (především ze sacharidů v játrech)

- podíl v potravě - 15 %

Sacharidy

= nejpohotovější zdroj E v potravě

- podíl v potravě - 40 - 50 %

- přijímány ve formě polysacharidů - brambory, rýže, pečivo

- nestravitelné sacharidy - vláknina -podporuje pohyb střev, brání zácpě, snižuje výskyt střevních nádorů,ischemické choroby srdeční (snižuje hladinu cholesterolu v krvi)

Tuky

- rozpouštějí některé vitamíny

- obsahují esenciální nenasycené mastné kyseliny (př. linolová, arachidonová) - obsaženy v rostlinných tucích (snižují hladinu cholesterolu v krvi)

- podíl v potravě - 20 - 30 % - nadměrný příjem zvláště živočišných tuků - vznik aterosklerözy

Minerální látky

- nejsou zdrojem E

- nezbytná součást buněk, tělních tekutin

- udržují homeostázu

- součást kostí a zubů

Voda

= rozpouštědlo, ve kterém probíhají všechny biochemické reakce organismu

- podílí se na udržení stálého pH vnitřního prostředí

- zdroj H a O

- denní příjem - 1,5 l v tekutinách, potrava obsahuje až 1 l vody

Vitamíny

- nejsou zdrojem E, tělo si je ve většině případů nedokáže vyrobit

- účinné složky některých enzymů

- hypovitaminóza - onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů

- hypervitaminóza - onemocnění způsobená nadbytkem vitamínů

- avitaminóza - úplný nedostatek některého vitamínu

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
nacita se...