Iva Hédlová - alternativní terapeutka, mistr reiki

PLYNATOST

nadýmáníUž vás někdy obtěžovala plynatost? Tvorba plynů je přirozený chemický pochod, při kterém se pevná nebo tekutá hmota přeměňuje ve formu plynnou.

 

Jestliže jíme nesprávně zkombinovanou potravu, potom mohou plyny vznikající kvašením a hnilobou vyvinout všude v zažívacím ústrojí nepříjemný tlak. Zjistil jsem, že děti, které byly vychovány na přírodní stravě, tvoří jen málo, nebo vůbec žádné plyny. Přírodní stravou se rozumí syrové, čerstvé, nezpracované, nevařené a nezavařené potraviny.  

Děti, které dostávají konzervované, pasterizované, vařené nebo jinak zpracované jídlo, musí často říhat, protože se v žaludku nahromadily plyny. V dospělosti se takové věci přehlížejí.

Horní část žaludku má kopulovitý tvar a zde se shromažduje plyn, který se může tvořit při přirozeném kvašení potravy. Prochází-li syrová potrava žaludkem, rozpustí zažívací šťávy vlákna, aby se uvolnily výživné látky; při tom vzniká malé množství plynu, pro který je žaludeční „kopule“ dostatečně veliká. Jestliže jíme potraviny, které se k sobě nehodí - jako na příklad maso a brambory, chleba a marmeládu, ovoce a cukr - dojde ke kvašení, za kterého vzniká velké množství plynu.

Přidá-li se ke kvašení takové potravy ještě zahnívání vařeného masa, ryby nebo drůbeže, zvětší se nejen tvorba plynů, ale i „vůně“ je všechno ostatní jenom ne estetická. To vysvětluje také páchnoucí dech u starých lidí a konzumentů masa. Jestliže změníme naše jídelní zvyklosti a hlavně jestliže budeme jíst jen čerstvou, syrovou zeleninu a ovoce, pak budeme mít svěží dech i bez ústních sprejů a vodiček. 

Když prošla potrava žaludkem a tenkým střevem a všechno má svůj přirozený průběh, potom začnou na zbytku potravy pracovat baktérie. Úkolem baktérií je zbytky jídel tak rozložit a zneutralizovat, aby tlusté střevo - za předpokladu, že je čisté a dobře pracuje - mohlo přijmout všechny ještě zbývající výživné látky a odevzdat je na místo, kde jsou zapotřebí. Zbytky jídel přicházejí z  tenkého do tlustého střeva v tekutém stavu.

Vzestupný tračník zpevní tuto tekutinu odnětím vody a živin a odevzdá vlákninu jako „stolici“ do dalšího úseku tlustého střeva k vyloučení.

Mrtvá vláknina z vařené potravy a masa není užitečná, spíše brzdí činnost celého zažívacího ústrojí. Vláknina ze syrové potravy se stane, obrazně řečeno, silně magnetickou a na cestě střevem mu odnímá část práce.  

Neustálý přívod „mrtvé“ potravy, ve spojení s nedostatečnou výživou nervů a svalů stěny střevní, vede k degeneraci a ztrátě tonu (tonus je trvalý způsob napětí živé tkáně). Důsledkem je nedostatečné vylučování hnilobu podporujícího odpadu, jeho ukládání na stěně střevní a hromadění ve střevních výdutích. V takovém případě dochází k trvalému boji mezi přátelskými bakteriemi, které se pokoušejí neutralizovat zbytky odpadu, a hnilobnými bakteriemi, které na nich rostou a prospívají.  

Následkem je daleko větší tvorba plynu, než v čistém tlustém střevě.

Určité množství plynů ve střevech je přirozené a nedá se mu zabránit. Nadměrná tvorba plynů může být však příčinou celého pytle nemocí.  

Měl jsem na příklad v New Yorku přítele, který bral tři roky digitalis proti „závažné srdeční chorobě“. Měl těžkou zácpu, ale nechtěl ani nálev ani střevní výplach, protože mu jeho lékař řekl, že by si na to zvykl. Byl jsem u něho náhodou o jednom víkendu na návštěvě, kdy dostal zvláště silný „srdeční záchvat“. Rodina se pokoušela bezvýsledně sehnat jeho lékaře. Na základě akutní potřeby jsme vzali všechno do vlastních rukou a provedli mu nálev.  

Když odešla první předpokládaná, kamenně ztuhlá stolice, uniklo takové množství plynů, které jsem před tím u žádného člověka ani zvířete nezažil. Jeho srdeční záchvat najednou přestal. Zatímco se můj přítel nepřestával divit, využil jsem příležitosti a donutil ho jít k lékaři na odborný střevní výplach. Mimoto nám zhotovil i rentgenový snímek.  

Na základě tak přesvědčivých důkazů přestal okamžitě brát digitalis. Pokaždé, když cítil, že se blíží „srdeční záchvat“, jehož příčinou byl tlak střevních plynů na srdce a krevní cévy a nikoliv organická srdeční vada, nechal si provést střevní výplach. Jestliže to nebylo možné, uchýlil se do koupelny a udělal si sám nálev. Asi za rok zmizely jeho „záchvaty“ úplně.  

Do mé praxe přicházelo spousta lidí, jejichž dech byl tak odpuzující, že jsem to ze vzdálenosti dvou metrů nemohl vydržet. Nemusíme dlouho hádat, jakou to mělo příčinu. Bledost obličeje, kruhy pod očima, vystrčené břicho a chybějící mladická pružnost jejich chůze mně prozrazovaly, že zdegenerované zažívací ústrojí neúnavně pracuje na tom, aby svého nositele odsoudilo mezi předčasně zestárlé.  

Dovolíme-li organizmu, aby byl trvale líný a těžkopádný, je to totéž, jako bychom hlasitě přivolávali stáří. Plynatost patří ke stáří, ale jen málo lidí si to dovede vysvětlit. Protože my to ale víme, uděláme všechno, co je v naší moci, abychom správně jedli a žili a tím omládli.  

Všechny nápoje s alkoholem a cukrem tvoří plyny. Proto je dech po koktejlu tak nepříjemný.  

Jestliže změníme běžný způsob stravování a života za správný a přirozený, nesmíme očekávat, že plyny z našeho těla úplně zmizí. Souvisí to s čistícím procesem a ten může trvat léta. Jestliže však chceme omládnout, pak se to vyplatí.

Nervové vypětí je další příčinou plynatosti. Ruší totiž trávení potravy, a tím podporuje tvorbu plynů. Na druhé straně potřebují hladovějící orgány našeho těla také roky, aby dosáhly plné výkonnosti. Dokonce během této doby se tvoří zvýšená plynatost. Její účinek však není škodlivý a tak odpuzující jako při plynatosti způsobené kvašením a zahníváním odpadových látek, ke kterým denně přibývají nové. Taková plynatost může negativně ovlivnit omlazovací proces.  

Naše pokroky v tomto směru zpomaluje také náš způsob života v tomto „civilizovaném“ světě: chybí dostatečný pohyb, pro který je člověk stvořen, vzduch je otráven kysličníkem uhelnatým z tisíců aut a továrních komínů. Všechny tyto rušivé faktory vedou k plynatosti organizmu. Tělo potřebuje vedle správné výživy také čistý vzduch, slunce a pohyb - aby omládlo.  

O problematice plynů bude ještě zmínka při probírání příčin a účinku zácpy. Do té doby podnikněme všechno, co je v našich silách, abychom tvorbu plynů v organizmu utlumili; budeme správně jíst, pokusíme se vyvarovat stresu a budeme pít šťávu z karotky a špenátu. Zjistil jsem dále, že česnek je dobrým pomocníkem, zvláště když ho jíme ve formě, která může být tlustým střevem beze zbytku přijata. 

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení 3.75 (4 hlasů)
nacita se...